Saskia

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La despensa de Hipócrates
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La despensa de Hipócrates Los poderes curativos de los alimentos

Hitzaurre-egilea

Zure jana zure botika izan dadila eta zure botika zure jana, Hipokratesek duela 2.400 urte utzi zigun aforismoa da. Gaurkotasuneko gaia da berriro ere XXI. mendearen hasiera honetan. Zer dute tomateek eta intxaurrek ez? Zer du arrainak eta jogurtak ez? Sojarik kontsumitu behar al dugu? Nahiz eta nutrizioan iraultza ikusten ari garen, prentsak maiz nahasi egiten gaitu elikagai horri edo hari buruzko datu zatituak eta kontraesankorrak emanez. Eta publizitateak nutrizioan analfabetoa den populazioa bonbardatzen du hitz teknikoez: antioxidatzaileak, omega-3, fitosterolak, prebiotikoak… eta, horiek erabiliz, gure jan-edana garestitzen duten moda berriak sortzen ditu. Berri onen bat bada, elikagai osasungarriak hartzea osasungaitzei uko egitea baino errazagoa dela. Liburu honek aurkikuntza zientifiko garrantzitsuak biltzen ditu, hainbat mito desmuntatu eta publizitate asmakeriak kritikatzen dituen aldi berean. Zer dira fitokimikoak? Zein janaritan dira ugari? Dieta hainbat eta osasungarriagoa da zenbat eta askotarikoagoa izan? Gehigarririk behar dugu? Eta elikagai funtzionalak? Nutrizioan, ia gauza guztietan bezala, ahal izateko, aski da jakitea!

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Xehetasunak

Argitaletxea Txalaparta
Txalaparta
Bilduma CUERPO Y MENTE
Generoa Saiakera
Edizioa 8
ISBN 978-84-81363-82-1
Hizkuntza Gaztelania
Argitalpen data 2004 ira 2
Orri kopurua 352
Pisua 438gr

Ikusi aurkibidea

Las tres dietas más avaladas
Cómo cocinar más sano
Claves para una cocina sana
No hay alimentos malos
Complejas interrelaciones entre nutrientes y sustancias protectoras (incluyendo fitoquímicos)
Queda mucho por descubrir
Las nuevas sustancias protectoras
La revolución de los fitoquímicos
Los alimentos estrella. Fitoquímicos
¡Ojo con los suplementos!
Otro cuento es el de los alimentos funcionales
Enfermamos porque nos oxidamos
Factores de riesgo que producen radicales libres
Antioxidantes de la dieta
Los ácidos grasos omega-3: una gran noticia
Grasas OMEGA-3 y salud
¿Qué hay de cierto en los probióticos?
¿Qué son los prebióticos?
Pon color en tu dieta

II.– Diccionario de alimentos
ACEITE DE OLIVA
ACEITUNAS (OLIVAS)
ACELGA
ACHICORIA, HOJAS
AGUACATE
AGUATURMA (PATACA O TUPINAMBO)
AJO
ALBARICOQUE
ALCACHOFA
ALFALFA GERMINADA
ALFORFÓN (TRIGO SARRACENO)
ALHOLVA (FENOGRECO)
ALLIUM
ALMENDRA
ALTRAMUCES (LUPINOS)
ALUBIAS (JUDÍAS SECAS, FRIJOLES)
ANACARDOS (NUECES DE ACAJÚ)
APIO
ARÁNDANOS (VACCINIUM MYRTILLUS)
ARÁNDANOS AGRIOS (VACCINIUM MACROCARPON)
ARROZ
AVELLANA
AVENA
BATATA (BONIATO)
BAYAS (FRUTAS DEL BOSQUE)
BERENJENA
BERRO
BORRAJA (BORAGO OFFICINALIS)
BRÉCOL (BRÓCOLI)
CACAHUETE (MANÍ)
CACAO Y CHOCOLATE
CAFÉ
CALABACÍN
CALABAZA
CANELA
CAQUI (PALOSANTO)
CARAMBOLA
CARDO
CASTAÑA
CEBADA INTEGRAL
CEBOLLA
CENTENO
CEREALES
CEREZAS
CERVEZA
CIRUELA
CÍTRICOS
COL (REPOLLO O BERZA)
COLES DE BRUSELAS
COLIFLOR
COLINABO (COLIRRÁBANO)
CRUCÍFERAS
CÚRCUMA
CURRY
CHAMPIÑÓN
CHIRIVÍA
CHUFA
DÁTILES
DIENTE DE LEÓN (AMARGÓN)
ENCURTIDOS
ENDIVIA
ESCAROLA
ESCARAMUJO
ESPÁRRAGO
ESPECIAS Y HIERBAS AROMÁTICAS
ESPINACA
FRAMBUESA
FRESA
FRUTAS Y “VERDURAS”
FRUTOS SECOS OLEAGINOSOS
GARBANZOS
GERMEN DE TRIGO
GERMINADOS (SEMILLAS GERMINADAS)
GRANADA
GRELOS (NABIZAS)
GROSELLA NEGRA
GROSELLA ROJA
GUAYABA
GUINDILLA (CHILE, AJÍ)
GUISANTES VERDES
HABAS SECAS
HABAS VERDES
HIGO
HINOJO BULBOSO
HORTALIZAS DE COLORES VIVOS
HUEVO DE GALLINA
JENGIBRE
JUDÍAS VERDES
KÉFIR
KIWI
LECHE (DE VACA)
LECHES FERMENTADAS (PROBIÓTICOS)
LECHUGA
LEGUMBRES SECAS
LENTEJAS
LEVADURA DE CERVEZA
LIMA
LIMÓN
LINAZA (SEMILLAS DE LINO)
LOMBARDA (COL ROJA)
MACADAMIA
MAÍZ
MAÍZ TIERNO (MAÍZ DULCE)
MANDARINA
MANGO
MANZANA
MANZANILLA
MARISCO
MELAZA (MIEL DE CAÑA)
MELOCOTÓN
MELÓN
MEMBRILLO
MENTA
MIEL
MIJO
MORAS DE ZARZA
NABO
NARANJA
NECTARINA
NÍSPERO (NÍSPERO EUROPEO)
NÍSPERO DEL JAPÓN
NUECES DE NOGAL
NUECES DEL BRASIL (COQUITOS)
ÑAME
OKRA (QUIMBOMBÓ)
ORÉGANO
PACANAS (NUEZ DE PECAN)
PAN INTEGRAL
PAPAYA
PASTA ITALIANA
PATATA
PEPINO
PERA
PEREJIL (HOJAS)
PESCADO AZUL
PESCADOS AZULES (GRASOS Y SEMIGRASOS)
PIMIENTO
PIÑA (ANANAS)
PIÑONES
PIPAS DE GIRASOL
PISTACHOS
PLÁTANO
POMELO (TORONJA)
PUERRO
RÁBANO (RABANITOS)
REGALIZ
REMOLACHA ROJA
RUIBARBO
SANDÍA
SEMILLAS DE CALABAZA
SEMILLAS DE SÉSAMO (AJÓNJOLI)
SETAS
SHIITAKE
SIDRA
SOJA
SORGO

TOMATE
TRIGO INTEGRAL
UVA
VERDOLAGA
VERDURAS DE HOJA VERDE
VINO TINTO
YOGUR
YUCA (MANDIOCA)
ZANAHORIA
ZAPOTE COLORADO

III.– Diccionario dietético
ANEMIA FERROPÉNICA
APENDICITIS AGUDA, PREVENCIÓN
ARTRITIS REUMATOIDE
ARTROSIS
ASMA
AUTOINMUNES (ENFERMEDADES)
BRONQUITIS CRÓNICA Y ENFISEMA (EPOC)
ALIMENTOS QUE PREVIENEN EL CÁNCER
CÁNCER DE COLON Y RECTO, PREVENCIÓN
CÁNCER DE CUELLO DE ÚTERO, PREVENCIÓN
CÁNCER DE ENDOMETRIO (ÚTERO), PREVENCIÓN
CÁNCER DE ESÓFAGO, PREVENCIÓN
CÁNCER DE ESTÓMAGO, PREVENCIÓN
CÁNCER DE HÍGADO, PREVENCIÓN
CÁNCER DE LARINGE, PREVENCIÓN
CÁNCER DE MAMA, PREVENCIÓN
CÁNCER DE OVARIO, PREVENCIÓN
CÁNCER DE PÁNCREAS, PREVENCIÓN
CÁNCER DE PRÓSTATA, PREVENCIÓN
CÁNCER DE PULMÓN, PREVENCIÓN
CÁNCER DE VEJIGA URINARIA, PREVENCIÓN
CARDIOPATÍA CORONARIA
CARIES
CATARATAS, PREVENCIÓN
COLESTEROL ALTO
COLITIS ULCEROSA
DEGENERACIÓN MACULAR DE LA RETINA
ASOCIADA A LA EDAD, PREVENCIÓN
DEPRESIÓN (UNIPOLAR)
DIABETES TIPO II
ENFERMEDAD DE ALZHEIMER, PREVENCIÓN
ENFERMEDAD DE CROHN (ENTERITIS REGIONAL)
ENFERMEDAD DE PARKINSON, PREVENCIÓN
ESCLERODERMIA
ESCLEROSIS MÚLTIPLE
ESOFAGITIS POR REFLUJO GASTROESOFÁGICO
ESQUIZOFRENIA
ESTREÑIMIENTO CRÓNICO
GASES DIGESTIVOS (FLATULENCIA)
GLAUCOMA CRÓNICO (DE ÁNGULO ABIERTO)
GRIPE, PREVENCIÓN
GOTA Y ÁCIDO ÚRICO ALTO
HEMORROIDES
HEPATITIS VIRICAS CRÓNICAS (VHB, VHC)
HIPERTENSIÓN ARTERIAL
HIPERTROFIA BENIGNA DE PRÓSTATA, PREVENCIÓN
ICTUS CEREBRAL (APOPLEJÍA)
INSUFICIENCIA RENAL CRÓNICA
JAQUECAS
LEUCEMIA
LUPUS ERITEMATOSO SISTÉMICO
NEFROPATÍA DIABÉTICA
OBESIDAD
OSTEOPOROSIS
PIEDRAS DE CALCIO EN EL RIÑÓN
PIEDRAS EN LA VESÍCULA BILIAR
PSORIASIS
RESFRIADO COMÚN, PREVENCIÓN
RETINOPATIA DIABÉTICA
RINITIS ALÉRGICA
SAOS (SÍNDROME DE APNEA OBSTRUCTIVA DEL SUEÑO)
SÍNDROME DE COLON IRRITABLE
TRASTORNO BIPOLAR (MANÍACO DEPRESIVO)
ÚLCERA DE ESTÓMAGO Y DUODENO

Epílogo
Anexo
Glosario
Bibliografía

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